Beeld Not a Pig

/, Design/Beeld Not a Pig

Beeld Not a Pig

Not A Pig

Dit is een project waarin een kunstwerk is opgebouwd met piepschuim en Acrylic One.

Fase 1

Vooraf heb ik een paar schetsen gemaakt op papier.  Na de keuze voor het ontwerp heb ik een aantal lagen piepschuim platen van 7 cm op elkaar gelijmd, met styroporlijm.

 

Op deze blokken heb ik  grofweg met stift uitgetekend hoe ik te werk wil gaan.

De basis van dit figuur is een soort stoere kruik op grappige ronde pootjes, die eigenlijk wel lijkt op een soort varken. Vandaar de naam.

Met behulp van een Styroporsnijder ofwel een hete gloeidraad heb ik het beeld voorzichtig  gevormd.

 

Door de hete gloeidraad kun je met gemak door piepschuim heen snijden. En zo breng je al doende gemakkelijk een vorm aan. Dit is ideaal om de basis te maken en de grove vormen te modelleren. In een latere fase ga je meer details aanbrengen. Door gebruik te maken van een rasp, ijzerborstel  of ruwe houtvijl en eventueel grof schuurpapier kun je de contouren verfijnen van het beeld. Dit onderdeel geeft helaas wel de klassieke piepschuim explosie van statische korreltjes. Doe dit bij voorkeur niet in je huiskamer.  Het blijft echt overal aan plakken.

 

Fase 2 Acrylic One aanbrengen.

In de 2e  fase wordt het beeld afgewerkt met Acrylic One kunsthars. Dit is een reukloos watergedragen acrylhars dat gebruikt wordt voor binnen en buitentoepassingen. Dit materiaal dient vrij precies afgewogen te worden. De verhouding is 1 deel vloeistof (hars) op 2 delen poeder.  Dit kan het snelste gemengd worden met een boormachine, met boorkopmixer. Voor kleine hoeveelheden gebruik ik een gewone keukenklopper, weliswaar een met rubber coating over de metalen beugels. Hier krijg je namelijk met gemak de gestolde hars weer vanaf gewreven. Meestal spoel ik overigens alle gereedschap direct uit in een emmer. Spoel het aangemaakte hars nooit zomaar door de afvoer, het uitharden kan zich nog voortzetten onder water en dat veroorzaakt verstopping.

Ik breng diverse lagen aan met een kwast met Acrylic One. Eerst bestrijk ik het werkstuk ruimschoots met Acrylic One, om een goede hechting aan de ondergrond te krijgen. Vervolgens breng ik een laag traxiaalweefsel aan, en nog een nieuwe laag kunsthars.  Na 20 minuten is de hars uitgehard. Het is dan nog redelijk zacht er kan nog worden bijgeschaafd. Ik kan nu ook nog wat oneffenheden wegschrapen met een paletmes of stucadoorgereedschap. Hoe langer je wacht hoe sterker de hars zal worden.  Kom je de volgende dag terug voor je afwerking, heb je al een slijptol nodig voor dezelfde handelingen.
Er zijn nu drie verschillende lagen aangebracht die versterkt zijn met glasweefsel. Op deze manier wordt er een zeer stevige ondergrond aangebracht op het piepschuim. Na het opbrengen van de 3 basis lagen breng ik een extra coating aan met blauwgroen kleurpigment. En nog een laag rode spetters. Deze laag is weer strak gevijld, en ook opgevuld met wat blauwe hars, zodat het meer een geheel vormt en de spetters geïntegreerd worden.

Fase 3; schuren maar…

De laatste fase bestaat uit polijsten. Het werkstuk kan natuurlijk ook beschilderd worden. In dit project heb ik ervoor gekozen om de verschillende structuren en kleuren in de kunsthars tot hun recht te laten komen door ze met waterproof schuurpapier te polijsten van grof naar fijn (korrel  120 tot 1200). Laagje voor laagje anders blijven de krassen zichtbaar. Dat is wel een behoorlijk arbeidsintensieve klus, want de hars is keihard geworden. rechte vlakken kunnen met een schuurmachine worden gedaan, maar om niet teveel weg te schuren, doe ik alles toch met de hand. Tenslotte is speciale vuil- en waterafstotende sealer aangebracht om het kunsthars te beschermen. Dit haalt de kleuren beter op en geeft een hele subtiele glans.

Enfin, het resultaat is een mooi lichtgewicht en zijdeglanzend (tuin)beeld, dat zowel binnen als buiten kan worden neergezet; een uniek kunstwerk dat  je zelfs als zitje kan gebruiken omdat het goed verstevigd is!

By |2017-09-10T15:30:13+00:00maart 4th, 2017|Creative, Design|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.